Hoşgeldiniz, Giriş Yapın

Sağlıklı mıyız?

Son 12 yılda sağlıkta önemli projeler hayata geçirildi. Çok sayıda hastane halkın hizmetine sunuldu. Yoğun Bakım yatakları önemli oranda arttırıldı. Sağlık Ocakları ve Aile Hekimleri ile doktora ve ilaca ulaşım kolaylaştırıldı.

Ülkemizde 100 binin üzerinde doktor görev yapıyor. Önümüzdeki 8–10 yıllık dönemde doktor sayısının 300 bine çıkarılması planlanıyor. Sağlıkta yaşanan bu önemli gelişmelerin Akbank Mensupları Tekaüt Sandığı Vakfında da aynen oluştuğunu görüyoruz. Aksandık portalından hizmet kalitesi arttırıldı. İstanbul-Mecidiyeköy Sağlık Merkezi yenilenerek modern, ferah, konforlu bir yapıya kavuşturuldu. Alanında uzman deneyimli hekimlerle hizmet vermektedir.

Ancak bu gelişmeler hasta sayısında bir azalma göstermemekte hasta sayısında ciddi oranda patlama yaşanmaktadır.

Son bir yılda yakınlarım veya kendim için gittiğim İzmir 9 Eylül Üniversite Hastanesi, Şifa Bornova, Şifa Buca, İstanbul Şifa Kadıköy, Acıbadem Fulya, Başkent i, Central Hospital Hastaneleri, Selamiçeşme ve Kızıltoprak Sağlık ocakları Mecidiyeköy ve Kadıköy Sağlık Merkezleri bekleme salonları, koridorları, günün her saatinde hastalıklarına derman bulmak için çırpınan insanlarla dolup taşıyor. Kısacası yenilikler, yeni hastaneler, sağlık ocakları, tahliller, tetkikler, tedaviler, ilaçlar hastalıkları önlemeye azaltmaya yetmiyor.

Ayrıca sağlıklı gibi görünen aramızda dolaşan ama ruh sağlığı bozuk tecavüz, intihar, cinayet işleme temayülü oldukça yüksek insanlar toplum sağlığını, toplum psikolojisini bozuyor.

Ülkemizde maalesef gıda denetimi yok denecek kadar az. Piyasa genetiği ile oynanmış GDO’lu gıdalarla dolu, Raf ömrünün uzaması için koruyucu kimyasallar karıştırılmış gıdalar raflarda. Kırmızı ve beyaz etler şaibeli. Ne yazık ki insan sağlığından önde geliyor kar ve kazanç.

Sağlık Bakanlığı neticeye bakarak hastalıkları frenleyeceğini, önüne geçebileceğini düşünüyor.  Hâlbuki kalp hastalığı neticedir, şeker hastalığı neticedir, kanser hastalığı neticedir.

Sağlık Bakanlığı kesinlikle hastalıkların nedenlerini ortadan kaldıracak projeleri hayata geçirmelidir. Doktor sayısını 500 bine çıkarsa da her mahalleye donanımlı bir hastane açsa da başarılı olunamayacağı aşikârdır.

Hits: 338