Dolandırıcılık bir suçtur. Failin hileli davranışlarla bir kimseyi aldatması, mağdurun veya başkasının zararına olarak kendisine veya başkasına yarar sağlamasıdır. Kısaca aldatma amacı ile yapılan kasıtlı eylemdi
Son zamanlarda kendisini polis emniyet müdürü savcı asker jandarma olarak tanıtan kişiler pek çok yöntem deneyerek insanları dolandırmakta. Ayrıca bankadan arıyor imajı yaratarak akla hayale gelmez şekilde dolandırılan mağdur insanlar kitlesi yaratılmaktadır.
Dolandırıcılar bilhassa yaşlıları, emeklileri zengin ve yalnız yaşayanları kurban olarak seçmektedirler. 2017 yılında derneğimizi arayan dolandırıldım diyen emeklilerimiz hayli fazlalaşmıştır.
Görüştüğümüz emekliler kimseye internet şifresini vermediklerini telefonlarına ödeme için cep şifre gelmediğini ancak hesaplarından paranın başka hesaplara aktarıldıklarını, kredi kartlarından harcama yapıldığını belirtmişlerdir.
Kredi Kartı ile harcama yapıldığı, bilgisi dışında yapılan harcama için bankaya müracaat ettiğinde telefonuna cep şifre gönderildiği ve onay alındığı belirtilmesine rağmen gelen hiçbir mesaj olmadığı telefon kayıtlarında sabit olmasına rağmen bankalar mağdurların savcılıklara müracaatlarını istemiştir.
Bankaların sahte web sitesine girenler, bankaların kopya telefon numaralarından arananlar kredi kartları ve hesaplarının boşaltılması ile dolandırılmışlardır. Nüfus kayıt bilgilerimiz, kredi kartı bilgilerimiz dolandırıcıların ellerinde gezmektedir. Facebook hesapları dahi kopyalanmaktadır. Kişisel verilerin korunması kanunu sadece kâğıt üzerinde kalmıştır. Dolandırılan insanların güvenliği Allaha kalmıştır diyorduk ki;
Kocaeli 1.Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen davada internet bankacılığını kullanan bir vatandaş bilgisi ve izni dışında hesabından 2 bin liranın çekilerek başka bir hesaba aktarıldığını görünce önce bankaya sonra mahkemeye başvurdu. Kimliği belirsiz kişilerce oltalama yöntemiyle vatandaşın internet bankacılığı şifresini ele geçirdikleri belirlendi. Mahkeme verdiği kararda davacının şifresinin gizli kalması için gerekli dikkat ve özeni göstereceğinin kendisinin sorumlu olduğunu kabul ve taahhüt ettiği hatırlatılarak bankaya karşı açılan davayı reddetti. Bunun üzerine davacı vatandaş kararı temyiz etti. Dava dosyasını inceleyen Yargıtay 11.Hukuk Dairesi emsal bir karara imza attı.
Kararda “ispat yükü kendisinde olan davalı banka davacıya vermiş olduğu şifre ve parolaların davacının kusuru ile üçüncü kişilerce ele geçirildiğini kanıtlayamamıştır. Davanın reddine karar verilmesi doğru olmamış hükmün bu sebeple davacı yararına bozulması gerekmiştir. Kararın davacı yararına bozulmasına oybirliği ile karar verilmiştir.” İfadeleri yer aldı.
Dolayısıyla bu gibi olaylarda maddi bakımdan zarara uğrayanlara yönelik olarak bankaların sorumlulukları da devam etmektedir.
Yaşlı vatandaşlar ve emeklilerimiz, hiçbir polis ve emniyet müdürü sizi telefonla aramaz size ancak karakola veya emniyet müdürlüğüne davet kâğıdı gelir. Savcı ve Hâkimde sizi telefonla aramaz. Ev adresinize çağrı gelir. Hepimiz uyanık ve çok dikkatli olalım. Ben dolandırılmam demeyin Profesörler, hâkimler polis ve emniyet amirleri hepsi dolandırıldılar.
2018 yılı hepimize refah, sağlık, mutluluk ülkemize esenlik ve adalet getirsin, tüm dileklerimizin gerçekleştiği yıl olsun. Sevgiyle kalın…
Yıldız Tengiz
Gündem Arşiv