Hoşgeldiniz, Giriş Yapın

İnternette Kurulan Tuzaklar

Geçmiş dönemlerde dolandırıcılık hadisesi dolandıran-dolandırılan şahısların karışı karşıya oldukları ortamda başlıyor ya da sonuçlanıyordu. Mesela  Sülün Osman’ın Dolmabahçe saat kulesini satması gibi.

Ancak günümüzde  ortaya çıkan  yeni iletişim enstrümanları  karşısında   Muslukculuk, zarfcılık ve vesair     isimlerle adlandırılan  dolandırıcılıklar  yerini sanal alem dolandırıcılığına bıraktı.    Artık dolandırıcılar  cüzdandaki paralarla yetinmiyor  bankadaki paraları boşaltıyor , Ya da kredi kart bilgilerinizi ele geçirerek sizleri ciddi oran da borçlandırıyor.

 

                Geniş kitleleri ilgilendiren bir konuda  internet üzerinden de sorgulama –başvuru yapılabilmesi  olanağının yaratılması    pek tabiidir ki  vatandaşlar  açısından çok büyük  kolaylık sağlıyor .  Artık birçok kamu-özel kurum ve kuruluşlara  bizzat gitmeden evinizde ya da işyerinizdeki  klavye başında işlemlerinizi sonuçlandırma imkanı bulunuyor.

             İşte  vatandaşlara  bu imkanın  tanınması   sanal alem dolandırıcılarının  tabiri caizse  ağızlarını sulandırıyor,    ‘’  nasıl yaparız da bu   hedef kitlenin içinden dolandıracak  vatandaş buluruz’’  düşüncesine  yöneliyorlar.

Geçmişte hepimizin  hatırladığı ‘KEY’ (KONUT EDİNDİRME YARDIMI)  ödemeleri vardı. İlgili kurum  vatandaşların ne kadar ödeme alacaklarını da internet üzerinden sorgulama ve görebilme imkanı tanınmıştı . her gün binlerce kişi bu siteyi tıklıyordu. Ancak bu sitenin kullanılabilmesi için  nüfus kimlik bilgilerinin girilmesi   gerekiyordu.

İşte  bu durumu kendileri için iyi bir piyasa  telakki eden  sanal alem dolandırıcıları harekete geçtiler ve  bazı vatandaşları   KEY  ödemeleri için hazırlanmış site yerine   tuzak olarak hazırladıkları kendi sitelerine  yönlendirmeyi  başardılar .  sonuçta da  onların kimlik bilgilerini ele geçirdiler. müteakiben de  kötü niyetli amaçlarına alet ettiler. Kimileri çek mağduru kimileri kredi mağduru oldu.

Malumunuz seçmen kütükleri de Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesi üzerinden de sorgulanabiliyor.Vatandaşlar buralardan  seçmen kütüklerine yazılıp yazılmadığını ve hangi sandıkta oy kullanacağını sorgulayabiliyor.

Geçenlerde Yüksek Seçim kurulu vatandaşlara bir uyarı yaptı ve dikkatli olmalarını istedi. Bu sanal alem dolandırıcıları  buralarda da boy göstermeye başlamışlar. Vatandaşları kendi sitelerine yönlendirerek  arka planda çalışan programlar vasıtasıyla   bilgisayar kullanıcısının kimlik ve adres bilgilerini ,kullanıcı parola ve şifrelerini ,kredi kart numaralarını,internet bankacılığı şifrelerini çalıyorlarmış.

İnternet hayatı kolaylaştırdı sanal alemde yapılan alışveriş  büyük sıçrama kaydediyor bunlar yadsınamaz gerçekler.  Her şey  bir tuş mesafesi kadar size yakın ancak, bir boş anınıza denk gelir de  açmamanız gereken bir mesajı açar ya da  ya da yanılarak aslı yerine sahte siteye giriş yaparsanız veya   size tuzak olarak gönderilen bir mesajı cevaplandırırsanız da  gireceğiniz riskler de size bir tuş mesafesi kadar yakın.

                                            **                           **                                    **

 Günümüzde  olur olmaz kimseler ya da kurumlar yetkili-yetkisiz şahıslar   sizden vatandaşlık numaranızı sorar  hale geldi . Kapınıza gelen bir kurye sizden  vatandaşlık numaranızı istiyor, bir firma kartı çıkaracaksınız vatandaşlık numaranızı sorguluyor, Hatta televizyonda bir reklam spotunda ‘vatandaşlık numaranızı biliyor musunuz ? sorusuna  oyuncu ‘TABİ BİLİYORUM ZATEN HERKEZE VERİYORUM’ diye  cevap veriyor.  Bu tür reklamlar  aracılığıyla    vatandaşlık numarasının söylenmesini  adeta  önemsiz ve basit bir şeymiş gibi lanse edilmesine  zemin hazırlanıyor.  Yani  gereksiz işler için dahi  bu kimlik numarası sorulması-verilmesi  sıradan bir iş haline dönüştü. Ondan sonra da herhangi bir gün  telefonun öbür ucundaki şahıs  adınız-soyadınızla bir de kimlik numaranızı söyleyerek  size hitap edince  kredi kartınızın son dört rakamını  da  okuyunca  sizde oluşan  itimadın etkisiyle  ileride başınıza  iş açacak her soruya  cevaplıyorsunuz, keza mail adresinize ya da cep telefonunuza gelen mesajları okeyliyorsunuz.  İşte bazı dolandırıcılık hadiseleri  böyle başlıyor.  Bu yöntemle ülkemizde nice  medyatik  prof.lar nice  kendini bürokrat olarak tanımlayan   yöneticiler dolandırılmadı mı. ‘’bir yanlış  geniş kitlelerce kullanıldıkça   toplum da  onu doğru olarak  algılanmaya başlar’’ diye bir  söz vardır. İşte vatandaşlık numarası da öyle  oldu. Herkes nerede kullanılacağını sorgulamadan  ilgisiz şahıslara vatandaşlık numarasını söyler hale geldi . bu bilginin  kötü niyetli kimselerin eline geçmesi halinde başına nelerin gelebileceğini düşünen ve bu nedenle de  kullanılacak yeri sorgulayan vatandaşlarımız, bırakınız   talep eden tarafından  yanındaki  yakın arkadaşlarınca dahi yadırganır  oldu. Acaba hangisinin yaptığı  doğru?

 Yazılı ve görsel basında  yer alan bunca  ibretlik  dolandırıcılık olaylarına ve ortaya çıkan mağduriyetlere rağmen ‘’ Adam sende bir şey olmaz ver gitsin’’ diyerek  konuyu önemsiz addedenlerin    vefat eden  Temelin  mezar taşına yazdırdığı  ‘’HASTAYUM  DEDÜM İNANMADUNUZ  PEKİ  ŞİMDİ   NE  OLDİ’’   fıkrasın   hatırlamaları dileğiyle .

Hits: 774
Bağlantı hatası: SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'dbu_akemderw'@'localhost' (using password: YES)