Hoşgeldiniz, Giriş Yapın

ANAYASA MAHKEMESİNİN YENİ YAPISI

Yapılan Anayasa değişikliği muvacehesinde  Anayasa  Mahkemesinin  yeniden yapılandırılmasına yönelik kanun tasarısı T.B.M.M.’de kabul edilerek yasalaştı. Bu yapılanmaya göre  Anayasa Mahkemesi  genel kurul ve  iki bölüm olarak çalışacak. Genel Kurul  genel olarak  halen Anayasa Mahkemesinin  baktığı  kanunları görüşecek. Bölümler ise  ‘Bireysel Başvuruları’ karara bağlayacak.

BİREYSEL BAŞVURU:   

Herkes Anayasada  güvence altına alınmış olan  Temel Hak Ve Özgürlüklerden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi  ve buna ek  Türkiye’nin  taraf olduğu  protokoller  kapsamındaki hususlardan herhangi birinin  kamu gücü tarafından  ihlal edildiği iddiası ile  Anayasa Mahkemesine başvurabilecek.

İhlale neden olduğu ileri sürülen işlem, eylem ya da ihmal için kanunda öngörülen idari ve yargısal başvuru yollarının tamamının bireysel başvuru yapılmadan önce tüketilmiş olması gerekecek

Yasama işlemleri ile düzenleyici idari işlemler aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamayacağı gibi Anayasa Mahkemesi  kararları ile Anayasanın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler bireysel başvuruya  konu olamayacak.    Bireysel başvuru ancak  ihlale yol açtığı ileri sürülen  işlem, eylem ya da ihmal nedeniyle  güncel ve kişisel bir haktan  doğrudan etkilenenler  tarafından yapılabilecek

Kamu tüzel kişileri  bireysel başvuru yapamayacak. Özel hukuk tüzel kişileri sadece  tüzel kişiliğe ait hakların ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunabilecek.


BİREYSEL BAŞVURU USULÜ:
Bireysel başvuru  doğrudan mahkemeler veya yurtdışı temsilcilikler aracılığıyla yapılacak ve harca tabi olacak. Başvurunun 30 gün içinde yapılması gerekecek.

Mahkeme, Anayasanın  uygulanması ve yorumlanması veya temel hakların kapsamının ve sınırlarının belirlenmesi açısından önem taşımayan ve esas hakkında karar verilmesini gerektirmeyen, başvurucunun  önemli bir zarara uğramadığı ve dayanaktan yoksun başvuruları  reddedebilecek 
 
Kabul edilebilirlik şartları taşımadığına oybirliği ile karar verilen başvurular hakkında kabul edilmezlik kararı verecek ve bu karar kesin olacak.

Kabul edilebilirliğine karar verilen  bireysel  başvuruların esastan incelemeleri bölümler tarafından yapılacak. Esas inceleme sonunda  başvuranın  haklarının ihlal edildiği ya da edilmediğine karar verilecek. İhlal kararı verilmesi halinde ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmedilecek.  Ancak yerindelik denetimi yapılamayacak. idari eylem ve işlem  niteliğinde karar verilemeyecek.


MAHKEME KARARLARININ  İNCELENMESİ:
Tespit edilen ihlal bir mahkeme kararından kaynaklanmışsa, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapılmak üzere dosya ilgili mahkemeye gönderilecek. Yeniden yargılama yapılmasında  hukuki yarar bulunmayan hallerde  başvurucu lehine tazminata hükmedilebilecek. Veya yerel mahkemede  dava açılması yolu gösterilebilecek.
Bireysel başvuru hakkını kötüye  kullananlar hakkında 2 bin liradan fazla olmamak üzere para cezasına hükmedilebilecek
Bireysel başvuruya ilişkin hükümler 23 Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe girecek.
Konunun özü:
Anayasa Mahkemesine Bireysel  Başvuru hakkı ‘ Temel Hak ve özgürlükler ‘ başlığı  ile  sınırlandırılmış olmaktadır.  Bu konuda A.İ.H.M.ne başvuru yapılmada önce tüketilmesi gereken iç hukuk yollarına  bir halka daha  eklenmiş olmaktadır. 

Hits: 732
Bağlantı hatası: SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'dbu_akemderw'@'localhost' (using password: YES)