Hoşgeldiniz, Giriş Yapın

Kredi Kartına İadedeki Sorun

Günümüzde harcamalarımızın   çok büyük  bölümü  kredi kartları üzerinden gerçekleşiyor. Hepimizin cebinde bir ya da birden fazla Bankaya ait en az 3-4  kredi kartı var. Kredi Kartı kabul etmeyen iş yeri kalmadı desek yeridir.

Artık günlük çarşı-pazar alışverişlerinin yanı sıra, araba-ev alımı bağlantı ücretlerinin ödenmesi , dayanıklı tüketim malı alımı,  seyahat  amaçlı turizm firmalarına yapılan yüksek montanlı ödemelerin  kredi kartıyla yapılması mümkün. Hayatımızı kolaylaştıran kredi kartı    bazen hiç tahayyül edemeyeceğimiz  riskleri de bünyesinde taşıyor. Aşağıda belki bugüne kadar duymadığınız ve yaşamadığınız  şu anda aktif bankacılık yapmakta olan  meslektaşlarımızın   çoğunun  da   bilgi sahibi olmadığını müşahede ettiğim    ‘KREDİ KARTINA YAPILACAK İADELERİN TAŞIDIĞI RİSK’den bahsedeceğim.

 

Günlük  hayatta kredi kartıyla satın aldığımız bir ürünü   ‘TÜKETİCİ HAKLARI’ sınırları içinde  satıcıya  iade edebiliyor ve  ödemiş olduğumuz  bedeli   firmadan  geri alabiliyoruz. Böyle bir durumda satıcı alınan ürünün bedelini kredi kartımıza  transfer  ediyor.

KREDİ KARTINA İADE İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR;

-Mal alımında size verilen kredi kartı slip ve fatura-fiş ile birlikte  mal ya da hizmet satın aldığınız   firmaya  müracaat ediyorsunuz.

-Satıcı  sizin adınıza  mal-hizmet bedeli kadar    ‘GİDER PUSULASI DÜZENLİYOR’

-Mal alımında kullandığınız Kredi Kartını  POS  cihazına takıp’ İADE MENÜSÜNE’   alım esnasında size verilmiş olan  ilk slipteki    veriler giriş yapılarak   kartınıza mal bedeli  iade  işleminin operasyon kısmını realize ediyor. Ve  çıkan slipi de size veriyor.

Çıkan slipin  üzerinde; İş Yeri no.su, Terminal No.su, Belge Referans No.su, iade tarihi,Onay Kodu,İşlem Kodu  mevcut. Ayrıca   ‘MAL VE HİZMET İADE EDİLDİ’  ibaresi mevcut.

 İade slip üzerinde  İŞLEMİN ONAY KODUNUN    bulunması ve BEDELİN İADE EDİLDİĞİNİN yazılı olarak belirtilmesi karşısında hiçbir tereddüt geçirmeden gönül rahatlığıyla    ilgili kurumdan ayrılıyorsunuz. Ancak  gerçeği bilseniz hiç de o kadar rahat olamazsınız, Zira henüz işlem sonuçlanmadı.

 Firmalarla Bankalar arasında mevcut anlaşmalara göre bu iade bazen aynı gün bazen 2-3-4-………10 güne kadar uzayabiliyor. Bu iade işlemi  hesap kesim tarihi dışındaki bir sürede  gerçekleşir ise  ilk alış işlemi ekstrenizde yer alıyor dolayısıyla  iadesini yaptığınız malın bedelin ödüyorsunuz..  İade  alacağınız bir sonraki  ekstreye  alacak bakiye olarak yansıyor. Yüksek meblağlı iadelerde  kart hamili  açısından  bu durum finansal  sorun yaratıyor olsa da bunu sineye çekebilirsiniz .Ancak  esas sorun  İADENİN  HESABINIZA HİÇ GEÇMEMESİ.   Nasıl olur demeyin .  Eğer firma  kötü niyetliyse ya da  satışlarında  sorun varsa   sonuçta GÜN SONU YAPMIYOR  YA DA YAPAMIYOR.dolayısıyla kredi kartınıza  gereken   iade gerçekleşmiyor.

FİRMA KÖTÜ NİYETLİ BU NEDENLE  GÜN SONU YAPMIYOR

Firma size yaptığı mal satış bedelini  eğer blokeli çalışmıyor ise ertesi gün BANKA’dan çekiyor. Firma  kötü niyetli ise  size iade slipi vermiş olsa bile  kullandığı pos cihazını o iade işleminden sonra kullanmıyor –Nasıl olsa  kendisinde birden fazla pos cihazı var. diğer satışlarını başka poslar üzerinden gerçekleştiriyor-  Firma  GÜN SONU DA YAPMADIĞI MÜDDETCE  sizin paranızın kartınıza  iadesini banka yapamıyor . Kısacası paranızı üye iş yerine kaptırmış oluyorsunuz.

FİRMA GÜN SONU YAPAMIYOR                                                                                                                                Firma kötü niyetli olmamakla birlikte     bu posttan  müşteri  yetersizliği nedeniyle satış geçiremiyor ise   ve kartın bağlı olduğu mevduat hesabında bakiye de yoksa.  Firmanın gün sonu yapma teşebbüsleri  EKSİ BAKİYE açıklamasıyla  sistem tarafından TEKNİK OLARAK  geri çevriliyor.

Sonuç olarak her 2 şıkta da kart hamili olarak siz bedelini ödediğiniz  ancak alımdan vazgeçtiğiniz malın karşılığını  geri alamıyorsunuz. (Oysa siz malı hiç teslim almadınız yada iade ettiniz)

Firmanın  çalıştığı Bankayla –üye iş yeri müşteri hizmetleriyle-   konuyu konuştuğunuzda  da  FİRMA GÜN SONU YAPMADIKÇA  BU ÖDEME GERÇEKLEŞEMEZ. BANKA OLARAK BİZİM YAPACAK BİR ŞEYİMİZ YOK.  cevabını alıyorsunuz. Yani karta yapılacak iadelerde bankalar size hiçbir şekilde yardımcı olmuyor.  Çok ısrarcı olursanız size  TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ  şikayet adresi olarak gösteriliyor 

  Kredi kartıyla yapılan satışlarda sistem  tüketiciden satıcıya  para akışı şeklinde kurulmuş. Satıcı    kredi kartına yapacağı   iadelerde insiyatifi tamamen elinde bulunduruyor    Bankanızdan  yardım talep ederseniz, ‘TALEBİNİZ MÜŞTERİ SIRRINA GİRİYOR BU  NEDENLE DE  CEVAP VEREMİYORUZ  gibi  BAŞTAN SAVICI  cümleler  işitip,  hayal kırıklığına  uğrayabilirsiniz . Sonuçta siz  tek başına  paranızı kurtarmaya çabalıyorsunuz . Avukat  tut, dava aç  uğraş dur. İşin özü şu ‘’ BANKALAR  Üye iş yerine ödediği ancak ekstre ödeme tarihinde  kart hamilinden tahsil edemediği  bedelleri    BANKA ALACAĞI OLARAK KAYDEDİP HUKUKİ YOLLARDAN TAHSİL ETMEYE ÇALIŞIYOR. BANKALARIN KREDİ KART I  TAKİP RAKAMLARI İŞTE BÖYLE OLUŞUYOR. FAKAT BANKALAR ÜYE İŞ YERLERİNİN   İADE İŞLEMLERİNDE    KART  HAMİLİNE KARŞI HİÇBİR SORUMLULUK  ÜSLENMİYOR .  OYSA  İADE EDİLECEK PARA BANKANIN  DAHA ÖNCE KART HAMİLİNİ  BORÇLANDIRARAK  ÜYE İŞ YERİNE  PEŞİNEN ÖDEDİĞİ PARA.

BUNU ASLA YAPMAYIN; 

Ödemeyi yapmış  olmakla  birlikte   mal  size bilahare teslim edilecekse size önceden  firmaca  düzenlenen FATURANIN  ALT KÖŞESİNDE YER ALAN ‘’ ve genelde matbu olarak yazılı   MALI TESLİM ALDIM ‘’ibaresini  firma  ısrar etse de  önceden  kesinlikle imzalamayın. Malın tesliminde faturayı imzalayacağınızı söyleyin. Aksi halde malı teslim almadığınız halde hukuken teslim almış oluyorsunuz.  Hukuki süreç aşamasında  bir de malı teslim almadığınızı ispat etmek zorunda kalabilirsiniz.

Sonuç olarak siz, siz  olun kredi kartınıza iade yapılırken;

-          İade işlemi için firmadan  size  fiş-fatura ve slip  belgelerin istirdadı gerekiyor  yönünde talep gelirse  bu belgelerin asıllarını uhdenizde tutun ,fotokopilerini  verin

-          Düzenlenen gider pusulasını da  muhafaza  edin.

-          İade slipi de mutlaka saklayın

-          İade talebini yaptığınız firma size’ bankaya talimat mektubu yazacağız Banka size bu iadeyi yapacak’  şeklinde  bir açıklama yaparsa  bu ifadenin sizi  uyutma ve  ödemeyi erteleme taktiği olduğunu bilin ve , kural olarak- nakden yapılan iadeler hariç-  iade işleminin mutlaka pos cihazı aracılığıyla gerçekleştirilmesi  gerektiğini  kendilerine hatırlatın

-          İade işlemini kart ekstrenizde görene kadar da konuyu takipten asla vazgeçmeyin

Son söz; BİLGİ SAHİBİ OLUNMADAN FİKİR SAHİBİ OLUNMAZ

Hits: 1459
Bağlantı hatası: SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'dbu_akemderw'@'localhost' (using password: YES)