Hoşgeldiniz, Giriş Yapın

GENEL SAĞLIK SİGORTASI DARALIYOR MU?

TUİK 2009–2012 dönemine ait sağlık harcamaları istatistiklerini yayımladı.

Buna göre;
·         2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar lira (yıllık harcama artışı %10)
·         2012 yılı kişi başı sağlık harcaması 1.019 lira
·         2012 yılında devlet toplam sağlık harcamasının %76,8’ini karşılamış
·         Hane halkı tarafından yapılan sağlık harcamasının toplam sağlık harcamaları içindeki payı%15
·         Türkiye nüfusunun %83’ünü oluşturan 62,5 milyon kişi genel sağlık sigortası kapsamında
 
               2013 yılında SGK’ların fatura ödemeleri, ek karşılıklar, devlet katkısı, emeklilere yapılan ek ödemeler, prim teşviklerinden kaynaklanan transferler, prim ödeme gücü olmayanların devletçe primlerinin ödenmesi işlemleri dâhil olmak üzere bütçeden yapılmış ve yapılacak olan transferlerin toplamının 71,9 milyar lira olacağı düşünülüyor.
               2014 yılın da ise bu rakamın 77 milyar lira olarak gerçekleşebileceği tahmin ediliyor. Yani yıllık olarak % 9–10 gibi bir artış trendi var.
              Bu tablo Türkiye’de takriben her 10 yılda bir gündeme getirilen Sosyal Güvenlik Reformunun tekrar masaya yatırılma zamanının geldiğini ortaya koyuyor. Sağlık harcamalarını daraltacak çalışmaların yapıldığı şeklinde basına yansıyan haberler bu durumun bir işaret fişeği olarak algılanabilir.
             Bu daraltmanın diş tedavilerinden tüm ilaç ve tedavi giderlerini kapsayacağı şeklinde çalışmalar olduğu yazılı basında yer alıyor.   SGK tarafından karşılanmayacak olan sağlık giderlerinin vatandaşlarca yaptırılacak ‘TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI ‘ ile telafi edilmesinin öngörüldüğü söyleniyor.
            Sigorta şirketleri yaratılacak bu yeni pazardan bir hayli umutlular. Hatta basında birkaç öncü sigorta şirketi bu konunun kapsamı ve mali boyutu konusunda açıklamalarda bulunuyor.    Sağlık harcamalarını azaltmak için kapsamını daraltmak ondan sonra da ben şunu-bunu ödemiyorum sen başının çaresine bak, “istersen tamamlayıcı sağlık sigortası yaptır” demek kolaycılığa kaçmak olmuyor mu? Zira tamamlayıcı sağlık sigortası demek ‘PRİM ÖDEMEK DEMEK’   yani Tüm dünyadaki SGK kuruluşlarının kabaca “aktif sigortalılık döneminde sağlıklı ve çalışır vaziyette bulunduğun dönemde bana öde, pasif sigortalılık döneminde de ben sana ödeyeyim” felsefesi “aktif ya da pasif sigortalılık fark etmez her iki konumda da öde” şekline dönüşüyor. O zaman insanlar kuralları koyan sendin ben de o kurala uyarak tespit ettiğin sağlık primini ödedim şimdi niye onu öderim bunu ödemem diyorsun niye yan çiziyorsun diye sormaz mı?

               İnsanlar farkında olmadıkları hizmetleri talep edemezler. Ancak bir kere kullanmaya başladılar mı ondan da kolay kolay vazgeçemezler. Hele Bu hizmet sağlıklarıyla ilgiliyse.

Hits: 799
Bağlantı hatası: SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'dbu_akemderw'@'localhost' (using password: YES)