Hoşgeldiniz, Giriş Yapın

Bankacılık nereye gidiyor

Bundan yaklaşık 10 yıl önce Büyük Şehirlerdeki Banka şubelerine dışarıdan bakıldığında görünümü şu şekildeydi;

—Henüz mesai başlamadan, kapısının önünde öncelikli sıra numarası almak için uzamış müşteri kuyrukları
—Gün içinde şube holünde iğne atsan yere düşmez tabirine uygun müşteri yoğunluğu
—Şube hollerinde gerek müşterilerin kendi aralarında gerekse personelle yaşanan tartışmalar,
—Mesai bitip şube kapısı kapandığına ise kafası bulanmış ve bitap düşmüş adeta abandone olmuş banka personeli
Bu tablonun ortaya çıkmasındaki en önemli faktörlerden birkaçı, süratle yaygınlaşan kredi kartı dağıtımı ve kullanımı, eskiden sadece ilgili kuruma yatırılma zorunluluğu olan elektrik-su-telefon-doğalgaz vs. fatura ödemelerinin bankalar üzerinden de yapılabilme olanağının ortaya çıkması ve özel bankaların da bu işlemlere aracılık edebilmeleri.                                                                                 Dolayısıyla elinde ya ödeyeceği fatura veya kredi kart ekstresi bulunanlar şube holünde işlem yaptırmak için bekleyen müşterilerin büyük çoğunluğunu oluşturmakta idi.
Banka Yöneticileri önce bu müşteri kitlesinin bankaya gelmeden bu tür ödemeleri yapabilmelerinin yolunu buldular. Hesaptan otomatik ödeme veya ATM’lerden yatırabilme yöntemini uygulamaya koydular. Kredi Kartı teslimatlarını da kurye firmaları üzerinden realize ettiler. Sonuçta bu profile giren müşteriler yavaş yavaş bankalardan ayaklarını çektiler.
Bilahare yine banka yöneticileri tüm bankacılık faaliyetlerinin şubeye gelmeden keza faks ya da talimat mektubu göndermeden yapılabilme imkânını araştırdılar ve internet bankacılığı bu konuda kendilerine can simidi oldu.
Ve yürütülen çalışmalar sonucunda İNTERNET BANKACILIĞI bilahare de akıllı cep telefonlarının uygulamaya girmesiyle MOBİL BANKACILIK süreci başlatıldı. Başlangıçta güvenilirlik unsurları tartışılıyor olsa da ortaya çıkan risklere karşı alınan tedbirlerle dijital kanallar  (İnternet+Mobil) üzerinden tüm bankacılık faaliyetlerini yapılabilmesi imkân dâhiline geldi Artık bankanız bu teknolojiyi kullanmasını bilenler için size bir tuş mesafesi kadar yakın oldu.
Sonuçta bankalar artan iş imkânlarını eleman istihdamı yerine teknolojiyi kullanarak ve bu alanda ciddi yatırımlar yaparak aşmaya muvaffak oldular. 
Dikkat ederseniz Bankaların şube hollerinde yığılmış, işlem yapmak için sıra bekleyen müşteriler artık yok. Özellikle teknolojiyle barışık müşteriler her türlü bankacılık işlemlerini DİJİTAL KANALLARDAN (İnternet-Mobil) gerçekleştiriyor.
Şu anda sektörün önde gelen 3 bankasının basına yansıyan rakamlara göre; kendilerinde gerçekleştirilen bankacılık işlemlerinin;
-İş Bankası’nda % 82’si
-Garanti Bankası’nda % 91’i
-Akbank’ta % 91’i
Dijital(İnternet-mobil) kanallar üzerinden yapılıyor.  Bu oran çok yüksek.  daha da yükselmeye devam ederse- ki bankaların hedefi bu rakamı daha da yukarı çekmek- şubelerin küçülmesi ya da sayılarının azaltılması dahi tartışılmaya başlanabilir. 
  Gelelim işin  bu teknolojik gelişmeye ayak uyduramayan   ve bu konuda  konservatif  davranan  kesimin  durumuna.  Eğer bu kitle Dijital kanalları kullanma konusunda kendini yenileyemez ise hala   şube holünde  sıra beklemeye  dolayısıyla zamanını israf etmeye ve yaşanan tartışmalar nedeniyle  üzülmeye   devam edecek.  Hele bu kapsamdaki müşterilerin bazıları Emekli bankacı ise onların durumu daha da  sıkıntılı   olacak. Bu grubun şu anda sahip oldukları bankacılık tecrübesi ve mesleki  bilgi birikimleri  sektördeki bu değişim karşısında  süratle   eriyecek.
Zira internetin ve akıllı telefonların bankacılık sektöründe ön plana çıkmasıyla bankacılığın konumu değişti.   Bu imkanları hem hizmet verme hem de hizmet alma ekseninde fevkalade iyi kullanan  yeni bir kuşak ortaya çıktı.  Bankacılık çağ atladı da diyebiliriz. Artık bu yeni bankacılarla Emekli bankacılar arasında iletişim kurma konusunda kopukluklar başladı. Buna ek olarak Ürün yelpazesi tamamen değişti. Müşteri taleplerine bakış açısı farklılaştı.  Artık şubeler eski dönemde olduğu gibi gerek mevduat gerekse kredi faizi konusunda ilgili departmanı zorlamak yerine müşteriyi şubeye kar yazacak faize ikna etmek yönünde çaba göstermeye başladılar.
Bankacılıkta yaşanan her türlü değişimlerden anında bilgi sahibi olmak için çalışılan bankayla iletişim halinde olunması gerekiyor. Bunun da yolu müşteri temsilcisi ile birebir görüşmekten değil( Zaten müşteri temsilcileri eskiden olduğu gibi çay-kahve ikramına ve sohbet molası vermeye vakit ayıramıyorlar)  DİJİTAL (İnternet+Mobil) BANKACILIĞI KULLANMAKTAN geçiyor.  Günümüzde Bankanın yeni ürünleri ve yeni uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak ve talepte bulunmak DİJİTAL alanda gerçekleştirilen bilgi akışıyla mümkün olabiliyor.
BİZDEN GEÇTİ BU YAŞTAN SONRA DİJİTAL BANKACILIĞI (İNTERNET+MOBİL) ÖĞRENSEM NE OLUR, ya  da  İSTERSEM  ÖĞRENİRİM AMA   NEREDE NE ZAMAN KULLANACAĞIM  HER ZAMAN BANKAYLA İŞİM OLMUYOR Kİ     demek  suretiyle  teselli  aramak, sadece kendinizi aldatmak olur.  Yıllar önce  bir hevesle alınmış  fakat evin bir köşesinde  uykuya yatırılmış   bilgisayarları  kılıflarından çıkartma  ve onu kullanmayı öğrenme   zamanı geldi de geçiyor . Belki kaçan treni son vagonundan yakalamak mümkün olabilir.
Son söz: ÖĞRENMENİN YAŞI YOKTUR
 
Hits: 872
Bağlantı hatası: SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'dbu_akemderw'@'localhost' (using password: YES)